Sunday, April 14, 2013

Mata Pencarian (Rezeki)

Orang kate "Sekarang kite benci seseorang, tengok-tengok nanti dialah yang banyak menolong". Situasi yang same terjadi dekat aku tapi bukan melibatkan orang. Dulu mase belajar punyalah tak suka landskap, punyalah benci sampai cakap tanak melibatkan diri langsung dalam dunia landskap bile dah habis belajar tapi sebaliknya pula yang terjadi. Sekarang landskap la mata pencarian aku, sumber rezeki Hahaha betol lah cakap lecture aku. Bile aku cite balik kat dorang, aku plak kene gelak. Kadang-kadang aku pon tergelak sendiri pikir sume nie =) First trial memang sangat perit, tak tahu nak buat ape. Memerlukan banyak berfikir dan tenaga. 

Projek landskap pertama aku kat sebuah rumah di Lavender Height, Senawang, Negeri Sembilan. Time mula-mula nak start dah pikir "Boleh ke aku buat nie?". Even ragu-ragu dengan kebolehan sendiri tapi aku tetap teruskan juga. Nama customer tu kiteorang panggil Kak Mala. Rumah Semi D setingkat. Malas cite panjang-panjang aku post pic sebelom and selepas.






Pic kat atas merupakan pic sebelum untuk kawasan hadapan dan tengah laman. 








Pic yang nie pulak pic selepas untuk kawasan hadapan dan tengah. Membersihkan kawasan hadapan, tengah dah belakang serta menanam rumput dikawasan hadapan dan tengah sahaja melibatkan kos sebanyak RM1,800. Then, Kak Mala suruh buat pathway, tanam pokok kawasan belakang serta membersihkan dan menanam rumput dikawasan luar rumah. So, kos pon bertambahlah. Mybe around RM2,000 - 3,000 (Mane aku tahu, bukan aku yang kire). Then, request lagi 2 pergola (masih dalam pembuatan).



Pic sebelom untuk kawasan belakang rumah




Pic selepas untuk kawasan belakang rumah. Pic halaman luar lupe nak amek. Kerja pembersihan sakit sikit sebab kat tengah-tengah halaman depan ade akar pokok besar. Nak korek dan keluarkan ambil masa 3-4jam tapi suasana keseluruhan enjoy ! mybe sebab aku suke keje luar dan tak melibatkan keje dalam office. =)


Support from behind

Hye allz
Lame tak update.
Tetiba rase nak update plak haha

Ok ! first skali nak ceritakan pasal Jelajah Ke Gua Tempurung, Perak oleh Kelab Kembara KPMB diatur oleh Mr. Kide. Even aku tak join kelab nie waktu belajar dulu tapi aku join venture gak haha. Yang pernah aku join venture aktiviti memanjat dinding (Wall Climbing dekat One Utama, Damansara). Dulu nak join kelab nie waktu semester 2 tapi keahlian penuh. So, tak dapat la join. Event kali nie aku tak join huhue keje ! tapi Mr. Kide ade bawak ole-ole. Jom tengok !

video



One more is walaupun aku dah habis belajar kat KPMB tapi aktiviti kelab dan aktiviti kolej still on my eyes. Baru-baru ini jugak, MOH GEGAR karnival telah diadakan anjuran Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) KPMB dengan kerjasama 2 kos atau jabatan iaitu Diploma Business Study Associate (DBS) dan Diploma In Agro Business (DAB) dibawah Agro Club. Karnival nie aku rase task untuk DAB semester 4 untuk subjek marketing. Haha aku pon tak bape tahu. Just ada lah dapat info sikit-sikit. Diketuai oleh Puan Wan Intan Saadah (DAB Marketing lecture). Karnival kedua conduct by him. Sebelom nie ada jugak dianjurkan sebuah karnival iaitu AGRO FAIR. Event tak dapat hadir~ juga sebab keje ! dapat tengok progress dorang okay jugak an ^_^





video

video


Ur senior words is...
Well done DAB semester 4 Jan-Jun 2013 !
Proudly been AGRO BUSINESS student's



P/s: kepada yang mengenali aku, sekarang aku kurang berfacebook. Pape cerita kuar sini la ea. =)